Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη

7-09-18, 14:11

Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί (μια παράσταση που ενώνει τη δραματοποιημένη αφήγηση με το θεατρικό παιχνίδι)

Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί 1

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ημερομηνία κατάθεσης:  31/08/2018

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί

(μια παράσταση που ενώνει τη δραματοποιημένη αφήγηση με το θεατρικό παιχνίδι)

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Παραδοσιακό

ΘΙΑΣΟΣ

Θεατρική Ομάδα «ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ»

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ

Φραγκιόγλου Δημήτρης

ΘΕΑΤΡΟ

Faust Bar-Theatre-Arts

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Καλαμιώτου 11 & Αθηναίδος 12, Αθήνα

Τ.Κ 150 60

Τηλ. 21 0323 4095

6977628837 Δημ. Φραγκιόγλου

6982042661 Ελ. Κερολάρη

Κυριακή 12.00

ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ

                           

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ (ναι/όχι)

ΝΑΙ

ΤΟΠΟΣ - ΧΩΡΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΗΜΟΥΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

6977628837 Δημ. Φραγκιόγλου

6982042661 Ελ. Κερολάρη

ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Πρωτοβάθμια

ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

10€ ΚΑΙ 8€ / ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

http://www.vasilopoula.weebly.com

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ

Το παραμύθι  Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί αφηγείται τις περιπέτειες ενός  ριψοκίνδυνου βασιλόπουλου που κάνει τα πάντα για κατακτήσει την καρδιά της σκληρής βασιλοπούλας.  

Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι που ενώνει τους μαγικούς κόσμους του παραμυθιού με εκείνους που θα χτίσουν οι μικροί θεατές. Τα παιδιά ανεβαίνουν στη σκηνή και γίνονται αυτοί οι ήρωες του παραμυθιού. Επινοούν το δικό τους παραμύθι και γίνονται οι κεντρικοί ήρωες ενός νέου φανταστικού τόπου, μέσα στον οποίο παίζουν, εκφράζονται ατομικά, συνεργάζονται και επικοινωνούν. Το θεατρικό παιχνίδι γίνεται με την καθοδήγηση της θεατροπαιδαγωγού Νάντια Κατή.

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας βασιλιάς που είχε έναν μοναχογιό που αρνιόταν πεισματικά να παντρευτεί. Μάταια ο βασιλιάς προσπαθούσε να του αλλάξει γνώμη. Το βασιλόπουλο ήταν αμετάπειστο… Μέχρι που αντίκρισε το πορτρέτο της βασιλοπούλας που δεν ήθελε να παντρευτεί και μαγεύτηκε από την ομορφιά της.

Κάπως έτσι αρχίζει ένα περιπετειώδες ταξίδι αναζήτησης της σκληρής βασιλοπούλας κι ένας ριψοκίνδυνος αγώνας κατάκτησης της καρδιάς της από το βασιλόπουλο. Η διαδρομή γεμάτη απρόοπτα, προκλήσεις και πάθη, ποτισμένα με τόνους έρωτα αλλά και με αίμα. Δράκοι, μαγικές σκούφιες και μαγκούρες, μήλα που γελάνε, κυδώνια που κλαίνε, δόντια που δίνουν υπερφυσικές ικανότητες, μαγικά «δεσίματα» και «λυσίματα» πλέκονται αριστοτεχνικά για να συνθέσουν μια περιπέτεια αναζήτησης του αληθινού έρωτα που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα, οδηγώντας ήρωες και θεατές σε ένα απροσδόκητο τέλος.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ

Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί

(μια παράσταση που ενώνει τη δραματοποιημένη αφήγηση με το θεατρικό παιχνίδι)

Η παράσταση παρουσιάζει το παραμύθι  Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί με την αμεσότητα και την απλότητα που ζωντάνευαν τα παραμύθια οι λαϊκοί παραμυθάδες, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τους προβληματισμούς του σήμερα.

Σε έναν κόσμο μεταβαλλόμενο, τι είναι αλήθεια και τι ψέμα; Τι έχει πραγματική αξία για μας και από ποια μονοπάτια χρειάζεται να περάσουμε για να την αντιληφθούμε; Πόσο πείσμα χρειάζεται για να πετύχουμε τους στόχους μας και ποιο το κόστος όλου αυτού του αγώνα; Και το σημαντικότερο: τι είναι αυτό που μένει στο τέλος αυτής της μεγάλης διαδρομής;

Οι εποχές που τα παραμύθια ήταν η μοναδική ψυχαγωγία για τους ανθρώπους της υπαίθρου πέρασαν. Οι παραμυθάδες, οι άνθρωποι που είχαν το χάρισμα να διηγούνται παραμύθια και που τα διέδωσαν στόμα με στόμα ως τις μέρες μας σιγά σιγά χάθηκαν. Όμως η τέχνη του παραμυθά δεν πέρασε στη λήθη. Τα τελευταία χρόνια μια σειρά από επιστήμες: λαογραφία, κοινωνιολογία, φιλολογία, ψυχολογία και παιδαγωγική, αντιλήφθηκαν την χρησιμότητα-σπουδαιότητα των παραμυθιών και την πολύπλευρη αξία της αφήγησης. Και κάπως έτσι η τέχνη του «λαϊκού παραμυθά» επέστρεψε. 


Στόχος της «παράστασης μας» είναι: να καταφέρουμε να λειτουργήσει η αφήγηση του παραμυθιού Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί με την άνεση και την απλότητα που διέθεταν οι λαϊκοί παραμυθάδες. Κάνοντας το απαραίτητο βήμα στο σήμερα θα ζωντανέψουμε το παραμύθι μπροστά στα μάτια ακροατών-θεατών χρησιμοποιώντας όλα τα τερτίπια της τέχνης της αφηγηματικής παράδοσης – χωρίς καμιά προσπάθεια αναβίωσης. Η ηθοποιός θα παίξει-ζήσει το παραμύθι και εμείς θα ανακαλύψουμε ξανά τη μαγική διάσταση που έχουν τα παραμύθια. 
Γιατί η αφήγηση του παραμυθιού είναι μια αληθινή παράσταση. 

Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί είναι ένα από τα ελληνικά παραμύθια που συνέλεξε  ο Αυστριακός Johann Georg von Hahn, πρέσβης στα Γιάννενα το 1848 και αργότερα στη Σύρο, και τα εξέδωσε σε ένα βιβλίο με τίτλο Griechische Marchen. Η συλλογή του Johann Georg von Hahn, καρπός των περιηγήσεών του σε περιοχές της Ελλάδας (Γιάννενα, Εύβοια, Κυκλάδες), τυπώθηκε στα γερμανικά στη Λειψία το 1864, ενώ στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 1999 με τίτλο Ελληνικά Παραμύθια από τις Εκδόσεις Opera σε μετάφραση Δημοσθένη Κούρτοβικ.


ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ-ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Φραγκιόγλου

Μουσική: Αντώνης Βεκρής

Στίχοι: Λίτσα Ηλιού

Επιμέλεια Κίνησης: Χριστίνα Παπαδάκη

Φωτισμοί: Δημήτρης Βέργαδος

Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος

Παίζει: Ελένη Κερολάρη

Σχεδιασμός θεατρικού παιχνιδιού: Νάντια Κατή (θεατροπαιδαγωγός)
Δράση θεατρικού παιχνιδιού: Νάντια Κατή – Ελένη Κερολάρη

Με την επιστημονική υποστήριξη του Τάκη Τζαμαργιά.

Υπεύθυνη Επικοινωνίας/Οργάνωση Παραστάσεων: Δημήτρης Φραγκιόγλου, Ελένη Κερολάρη

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υπεύθυνος Παραγωγής: Δημήτρης Φραγκιόγλου

Παραγωγή: Θεατρική Ομάδα «ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ»

Διάρκεια: 100 λεπτά - περιλαμβάνει και το θεατρικό παιχνίδι