20-07-21, 08:39

Μy robot garden- Ένα έργο STE(A)M σε συνεργασία με σχολεία της Ευρώπης

b28a61622 opt

Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021 ολοκληρώθηκε  η συνεργασία eTwinning της ΣΤ2 τάξης με ευρωπαϊκά σχολεία στο πλαίσιο του έργου "ΜY ROBOT GARDEN". Ιδρύθηκε από την εκπαιδευτικό του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου, Ελένη Ανδρουλάκη, με τη συμμετοχή τάξεων από Ιταλία, Πολωνία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ουκρανία και από τη χώρα μας, από τη Ρόδο και τον Πύργο.

Σκοπός του έργου ήταν να συστήσει στους μαθητές τη βιωματική διαδικασία της ρομποτικής, δηλαδή  το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τον προγραμματισμό «ρομπότ».

Ομάδες μαθητών διαφορετικών ηλικιών ακολούθησαν κοινά σχέδια μαθημάτων και ανέπτυξαν δημιουργικές δραστηριότητες οικολογικού περιεχομένου, με θέμα τα ζώα, τα φυτά, τον κήπο, τη φύση, χρησιμοποιώντας το LEGO® Education WeDo 2.0 Core Set συνδυάζοντας διαθεματικά και δημιουργικά τη Φυσική, την Τεχνολογία, τη Μηχανική τα Μαθηματικά (STE(A)M). Μέσα από την Lego εφαρμογή (app) για κινητές συσκευές, ακολούθησαν τη διαδικασία LEGO® Education Maker (Design) Process και χωρισμένοι σε ομάδες, ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητες στις επιμέρους θεματικές:

Τρόποι έκφρασης/επικοινωνίας ζώων

Θηρευτές & θηράματα

Φυτά & Επικονιαστές

«Ταξίδεψαν» επίσης στο Διάστημα με αφορμή την εκτόξευση του Perseverance rover της NASA και ανακατασκεύασαν το δικό τους rover “Persi” με LEGO. Παράλληλα, εκφράστηκαν δημιουργικά μέσα από συνεργατικές δραστηριότητες κατασκευάζοντας καταφύγια ζώων, σκιάχτρα και απογείωσαν τη φαντασία τους με το Robot Cake, μια δραστηριότητα κώδικα χωρίς υπολογιστή, που διακρίθηκε στην Εβδομάδα Κώδικα!

Αποτιμώντας τη διαδικασία, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν, θεωρούν πως συνδυάζοντας όλα αυτά τα αντικείμενα μαζί η εκπαιδευτική ρομποτική μπορεί να προσφέρει:

  • αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
  • δημιουργικότητα
  • συνεργασία με τα μέλη της ομάδας
  • παρατηρητικότητα
  • ερευνητικό πνεύμα
  • ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
  • ικανότητα λήψης αποφάσεων
Ανάρτηση του έργου στο σχολικό blog
 
Ιnsects in my Robot Garden

https://youtu.be/M9BP7LCtA_s?t=2

 
A glowing snail

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20-07-21, 09:15