Αγωγή Υγείας

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ενημερώνεστε για προγράμματα - δραστηριότητες, καθώς και να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με την Αγωγή Υγείας.

Agwgh Ygeias KidsPlaying

agxosEksetasewn

Στο ακόλουθο αρχείο μπορείτε να δείτε την παρουσίαση με θέμα: "Άγχος των εξετάσεων" την οποία παρουσίασε η κ. Ε. Μπιλανάκη, υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ στο 4ο ΓΕΛ Ν. Σμύρνης σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Ένωση Γονέων και ο Δήμος Ν. Σμύρνης.

programmataAgogiYgeias

 

Η εκπαιδευτικός κ. Ευανθία Στεφανάτου έχει αποστείλει το παρακάτω υλικό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως υποστηρικτικό υλικό σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα:

1. Το εκπαιδευτικό πακέτο «Αντισεισμική Συμπεριφορά» το οποίο είχε εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το σχολικό έτος 2010-2011 και περιλαμβάνει:
Το ενημερωτικό βιβλιοτετράδιο: «Ερωτήσεις & Απαντήσεις για το Σεισμό»
Το παραμύθι: «Το μετάλλιο της Αυτοπροστασίας»
Το ομώνυμο με το παραμύθι επιτραπέζιο παιχνίδι
Ενημερωτικό έντυπο για τους γονείς και
Αφίσα αντισεισμικής συμπεριφοράς

2. Το επιδαπέδιο παιχνίδι «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» το οποίο είχε εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το σχολικό έτος 2010 – 2011 και περιλαμβάνει:
Πίστα κυκλοφοριακής για πεζούς «Περπατώ με ασφάλεια» (τάπητας 1 μ χ 1μ)
Πίστα κυκλοφοριακής για ποδηλάτες «Ποδηλατώ με ασφάλεια» (τάπητας 1 μ χ 1μ) και
Πίστα κυκλοφοριακής για οδηγούς – επιβάτες «Οδηγώ με ασφάλεια» (τάπητας 1 μ χ 2 μ).
Επιπλέον περιλαμβάνει τρεις αφίσες με οδηγίες για επεξεργασία (διάσταση Α2), κάρτες και ζάρια.

3. Το συμπληρωματικό υλικό για την προαγωγή της στοματικής υγείας το οποίο είχε εγκριθεί το σχολικό έτος 2010 – 2011 και περιλαμβάνει το επιτραπέζιο παιχνίδι «Συντροφιά με την Οδοντονεραϊδούλα και μια αφίσα.

4. Οι Αφίσες Πρώτων Βοηθειών οι οποίες αναφέρονται σε περιστατικά: ρινορραγίας, κτύπημα στο κεφάλι, λιποθυμία, έγκαυμα, κόψιμο-αιμορραγία και πνιγμονή από ξένο σώμα (διάσταση Α2) .

5. Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Ανακυκλώνω τα χρήσιμα σκουπίδια» (2013) το οποίο αποτελείται από έναν τάπητα 50 χ 50, κάρτες παιχνιδιού και ζάρι.

 

Metro Poikilia Kinhsh Eueksia

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία έχει ως στόχο να προάγει την αξία της ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας ως παραμέτρους καλής υγείας και απευθύνεται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα μέσα από μια πολυεπίπεδη διαδικασία.

Υλοποιείται με κεντρικό σημείο αναφοράς την εκπαιδευτική πλατφόρμα www.nutritionactivityprogram.gr όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς μπορούν να βρουν ενημερωτικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό υλικό σχετικά με το θέμα του ενεργειακού ισοζυγίου.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος έγινε με βάση τις ευρωπαϊκές συστάσεις για τη διατροφική εκπαίδευση από το “Health Eating for Young People in Europe: A School Based Nutrition Education Guide” του European Network of Health Promoting School από την εκπαιδευτική ομάδα του Βιωματικού Σχολείου υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, της Μονάδας Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμού του Αρεταίειου Νοσοκομείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη διαδραστική εκπαιδευτική πλατφόρμα μπορείτε να βρείτε:
Για τους εκπαιδευτικούς:
Υλικό που θα βοηθήσει στην ενημέρωση των μαθητών για τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα με ευχάριστο, δημιουργικό και διαδραστικό τρόπο! Πιο συγκεκριμένα: Σχέδια μαθημάτων, Φύλλα δραστηριοτήτων, Υποστηρικτικό υλικό (ποιήματα, τραγούδια, εικόνες, παραμύθια, κλπ.), Προτάσεις για δράσεις εντός και εκτός σχολείου.
Για τους μαθητές:
Παιχνίδια και δραστηριότητες, ώστε να μάθουν για την ισορροπημένη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα μέσα από το παιχνίδι.
Για τους γονείς:
Ενημερωτικά άρθρα, έξυπνες συμβουλές αλλά και απλές υγιεινές συνταγές, καθώς και εκτυπώσιμα φύλλα δραστηριοτήτων που μπορούν να απασχοληθούν μαζί με τα παιδιά τους πάνω στο θέμα! Η ενότητα απευθύνεται στους γονείς των μαθητών που ακολουθούν το πρόγραμμα στο σχολείο τους.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ για τα σχολεία που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Επικοινωνία: Βιωματικό Σχολείο | 210-6898593 ή info_at_biomatiko.gr (αντικαταστήστε το _at_ με @)

E8nikosDiatrofikosOdhgos

Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για βρέφη, παιδιά και εφήβους αποτελεί μια επιστημονική έκδοση του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής. Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός μπορεί να αξιοποιηθεί από τις σχολικές μονάδες ως πλούσια πηγή πληροφορίας για την ενθάρρυνση υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την προαγωγή της υγείας των μαθητών.

Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός είναι διαθέσιμος από εδώ, ενώ για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.diatrofikoiodigoi.gr.

NousYgihsKaiSwmaYgies

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά επηρεάζονται από τα γεγονότα που συμβαίνουν στα κοντινά τους πρόσωπα και αισθάνονται αδύναμα να τα χειριστούν, ιδιαίτερα αν αυτά τα γεγονότα είναι τραυματικά. Υποστηρίζεται από πολλούς ερευνητές ότι η συναισθηματική κρίση που προκύπτει από τραυματικά γεγονότα, όπως είναι η σοβαρή ασθένεια ενός σημαντικού προσώπου στη ζωή των παιδιών, δημιουργεί απώλεια του ελέγχου και της σταθερότητας με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια. Έτσι σε καταστάσεις κρίσεων, από τραυματικά γεγονότα που συμβαίνουν ή ενδέχεται να συμβούν, είναι δυνατόν να παρατηρηθούν στις συναισθηματικές αντιδράσεις των παιδιών, σχολική φοβία, απόσυρση από τις οικογενειακές επαφές, αντικοινωνική συμπεριφορά καθώς και αδυναμία συγκέντρωσης, η οποία συχνά συνοδεύεται από μείωση της σχολικής επίδοσης.

Μια από τις ιδιαίτερα σοβαρές καταστάσεις κρίσεων έχει αναδειχθεί η νόσος του Αλτσχάιμερ. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση της ασθένειας. Υπολογίζεται ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο.

Στο σκεπτικό των τρόπων στήριξης των παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων που βιώνουν ή ενδέχεται να βιώσουν από ένα κοντινό τους πρόσωπο, την ασθένεια του Αλτσχάιμερ, η Υπεύθυνη του Γραφείου Αγωγής Υγείας της Π. Ε. Ν. Ηρακλείου (2009) σχεδίασε το εκπαιδευτικό πακέτο «Νους Υγιής & Σώμα Υγιές» το οποίο περιλαμβάνει:

- Το Βιβλιοτετράδιο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τον Εγκέφαλο»
- Το Παραμύθι «Η γιαγιά δε με γνωρίζει»
- Επιτραπέζια Παιχνίδια
- Αφίσα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο ακόλουθο αρχείο: «Σκεπτικό εκπαιδευτικού προγράμματος»

connectingClassrooms

Εγχειρίδιο ευαισθητοποίησης Μαθητών Β/θμιας Εκπ/σης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Αλληλεγγύη, την Εξάλειψη Διακρίσεων, τη Συνεργασία, την Ειρήνη, την Ενδοσχολική Βία, τις Κοινωνικές Δραστηριότητες κ.α. με τίτλο "Μαθητές χωρίς σύνορα - Connecting Classrooms" του Βρετανικού Συμβουλίου.

Για να δείτε το εγχειρίδιο πατήστε εδώ.

epipsi

Η Πανελλήνια έρευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία (Έρευνα HBSC/WHO-2010) έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μια έγκυρη πηγή πληροφοριών για τα θέματα της εφηβείας η οποία προσφέρει πολύτιμες κατευθύνσεις στον τομέα της πρόληψης και στην κατανόηση των αλλαγών στον τρόπο ζωής των εφήβων μέσα στο πλαίσιο του συνεχώς μεταβαλλόμενου κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Η έρευνα μελετά τους σημαντικότερους τομείς της ζωής των εφήβων όπως την οικογένεια, το σχολείο, τις φιλικές σχέσεις, τις ασχολίες στον ελεύθερο χρόνο. Εξετάζει επίσης τις συνήθειες και συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία όπως, τις συνήθειες διατροφής και σωματικής άσκησης, τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τη βία στο σχολείο, τα ατυχήματα, την παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του ΕΠΙΨΥ στη διεύθυνση:
www.epipsi.gr ή http://www.epipsi.gr/Tekmiriosi/epid/Epidimiologikes_erevnes/hbscgr.php

Merimna

Στο Συμβουλευτικό Κέντρο της ‘Μέριμνας’ Εταιρίας για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο, λειτουργεί Τηλεφωνική Γραμμή με αριθμό: 210-6463622, στην οποία μπορούν να απευθυνθούν εκπαιδευτικοί απ΄όλη την Ελλάδα από τις 10.00π.μ. – 16.00μ.μ., προκειμένου να λάβουν από ειδικευμένους ψυχολόγους, κατάλληλη πληροφόρηση για να στηρίξουν παιδιά και εφήβους που βιώνουν την εμπειρία μιας σοβαρής αρρώστιας ή θανάτου.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Μέριμνας www.merimna.org.gr, στην οποία υπάρχουν πληροφορίες, όσον αφορά τη στήριξη μαθητή ή μαθητών που θρηνούν την απώλεια αγαπημένου τους προσώπου.