Στην κατηγορία αυτή θα αναρτάται πρωτότυπο υλικό από εκπαιδευτικές επισκέψεις-εκδρομές και projects τύπου STEM και STEAM που έχουν εκπονηθεί από δημόσια ή ιδιωτικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το σχέδιο μαθήματος με τίτλο «Kατασκευάζοντας μια πόλη» πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ που υλοποίησε το 2ο ΔΣ Χίου με θέμα: “Full STEAM Ahead For Better Education” το διάστημα 2016-2019. Η οδηγία που δόθηκε στα παιδιά ήταν : « Ελάτε να φτιάξουμε το μοντέλο μιας πόλης»
1ο Βήμα (Καταιγισμός ιδεών)
Ζητείται από τα παιδιά να δώσουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία μιας πόλης.
Τι χώρους πρέπει να προβλέψουμε;
Πώς να είναι οι δρόμοι και πλατείες;
Τι κτίρια πρέπει να έχει; Πώς να είναι τα κτίρια;
Καταγράφουμε τις ιδέες τους και ζητάμε να τις σχεδιάσουν.
2ο Βήμα
1. Δίνονται κομμάτια ξύλου και ζητείται να τα χρωματίσουν για να φτιάξουν κτίρια
2. Δίνεται το σχέδιο της πόλης σε χαρτί Α3. Αξιοποιήσαμε τις ιδέες και τα σχέδια που έφτιαξαν. Το σχέδιο είναι σε κλίμακα 1:10
3. Οι μαθητές μετρούν τις διαστάσεις των χώρων, των δρόμων κλπ.
4. Μετατρέπουν τις διαστάσεις του σχεδίου στις πραγματικές διαστάσεις της κατασκευής.
5. Επιλέγουν τα όργανα που θα χρειαστούν για τη χάραξη του σχεδίου στον εξωτερικό χώρο που επιλέχθηκε (Σκοινί για κύκλο, γνώμονας, χάρακας, μεζούρα)
6. Αποτυπώνουν στο έδαφος το σχέδιο
7. Τοποθετούν τα κτίρια
8. Διακοσμούν την πόλη
Εκπαιδευτικοί : Τέττερη Πολίνα Στ1 Ανδριανάκη Άρτεμις Στ2
Για περισσότερες πληροφoρίες δείτε εδώ.
Επιστήμες που εμπλέκονται/ δεξιότητες που καλλιεργούνται: Περιβάλλον (προδιαγραφές πόλης-κοινωνιολογία) /Αριθμητική- Γεωμετρία(υπολογισμός κλίμακας – αναλογίες- μέτρηση-)/ Μηχανική (σχέδιο)/Τέχνες ( χρωματισμός κτιρίων-καλλωπισμός πόλης)
Μεθοδολογία: επίλυση προβλήματος, βιωματική μάθηση, ομαδοσυνεργατική
Στην ιστοσελίδα του προγράμματος στο E-Twinning θα βρείτε μεγάλο μέρος από τα έργα του σχολείου (διδασκαλίες με outdoors activities και με to STORYLINE) https://twinspace.etwinning.net/23298/pages/page/142324
Υλικό για το Μουσείο της Ακρόπολης
Καλλιτεχνική εργασία με 3D builder
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Λογγίνου
Το Freiburg im Breisgau είναι ένα υπόδειγμα Πράσινης πόλης. Οι δημοτικές αρχές της πόλης με τη συναίνεση των πολιτών πραγματοποίησαν μια σειρά από πράσινες παρεμβάσεις κάνοντας την πόλη απόλυτα φιλική προς τον άνθρωπο, ιδίως στους πεζούς και στους ποδηλάτες.
Το Κολλέγιο Ανατόλια, στη σειρά των εκπαιδευτικών ταξιδιών του επισκέφτηκε επανειλημμένα την πόλη και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να μελετήσουν τις εφαρμογές της πράσινης προσέγγισης.
Δείτε το αρχείο για περισσότερες λεπτομέρειες.
Το βίντεο που ακολουθεί δημιουργήθηκε από τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου στα πλαίσια της ευρωπαικής δράσης E-Twinning με θέμα : ¨"Διαγωνισμός κατασκευής αλυσιδωτών αντιδράσεων της μορφής του Robe Goldberg". Το ζητούμενο ήταν οι μαθητές να κάνουν μια κατασκευή ώστε να μπορούν να κτυπούν το κουδούνι όποια στιγμή θέλουν.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Πολίνα Τέττερη δασκάλα 2ου Δ. Σ. Χίου
Παναγιώτης Κατσάλας υπεύθυνος ΕΚΦΕ Χίου
Η ιστοσελίδα του project όπου βρίσκεται όλος ο διαγωνισμός είναι
Είναι ένα STEAM project:
1. Διατυπώνεται το πρόβλημα: κτύπημα κουδουνιού
2. Ομαδική εργασία
3. Προτείνονται λύσεις
4. Συγκεντρώνεται το υλικό για τις δράσεις
5. Γίνονται δοκιμές των επί μέρους δράσεων
6. Βελτιώνουμε, προσθέτουμε αντιδράσειις
7. Δεύτερη δοκιμή
8. Καταστρώνεται το τελικό σχέδιο
9. Βιντεοσκοπούν οι μαθητές από 3 θέσεις.
10. Επεξεργάζονται τα 3 βίντεο για την δημιουργία του τελικού
11. Ανεβάζουν το βίντεο στο vimeo
Πεδία που εμπλέκονται : Φυσική , μηχανική, μαθηματικά , νέες τεχνολογίες , τέχνη
Μεθοδολογία: Επίλυση προβλημάτων, ιδεοθύελλα, ομαδοσυνεργατική, δοκιμή και πλάνη
O Μεγάλος Θησαυρός είναι ένα παιχνίδι που σχεδιάστηκε για την επίσκεψη της Ε1 και Ε2 του Δημοτικού Σχολείου Βαμβακόπουλου, το 2017, στον χώρο των μοναστηριών της Αγίας Κυριακής και Μεταμόρφωσης στο Βαρύπετρο Χανίων. Η εκπληκτικής φυσική ομορφιά και ιερότητα του χώρου με την ιδιαίτερη βλάστηση, τα εκπληκτικά σχεδιασμένα μονοπάτια που οδηγούν σε επιβλητικά σπήλαια προδιαθέτει και εξάπτει την φαντασία των μαθητών. Πέρα από τους γνωστικούς στόχους του παιχνιδιού η ιδιαιτερότητά του έχει να κάνει με τα ηθικά διλήμματα και την λήψη αποφάσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μαθητές.
Οι μαθητές ενημερώνονται λίγες μέρες πριν την επίσκεψή τους με ένα βίντεο σχεδιασμένο ειδικά για την επίσκεψή τους και το παιχνίδι του Μεγάλου Θησαυρού. (https://www.youtube.com/watch?v=Otn6ZoW3tpA)
Στο βίντεο διάρκειας 15 λεπτών προβάλλεται σύντομα η ιστορία του μοναστηριού, το μοναδικής ομορφιάς τοπίο με τα σπήλαια, οι κανόνες του παιχνιδιού και κυρίως εξάπτεται η φαντασία των μαθητών για τον Μεγάλο Θησαυρό. Σημαντικό μέρος τα προβολής είναι η αινιγματική αναφορά μέσα από την ιστορία του μοναστηριού την ποίηση του Καβάφη και ευαγγελικές περικοπές στον Μεγάλο Θησαυρό που θα αναζητήσουν οι μαθητές.
Οι ομάδες παίρνουν από ένα αντίγραφο του χάρτη της περιοχής των σπηλαίων. Ο χάρτης είναι φτιαγμένος να θυμίζει συλλογή από αυτοκόλλητα σαν αυτά που αγοράζουν τα παιδιά. Υπάρχουν οι διαδρομές ανάμεσα στα σπήλαια και στην θέση των σπηλαίων υπάρχει χώρος για το αυτοκόλλητο που θα βρίσκουν οι μαθητές στα σπήλαια που θα επισκεφτούν.
Κατά την επίσκεψη κάθε ομάδας σε κάθε σπήλαιο οι μαθητές συναντούν μοναχές από το μοναστήρι και με την ολοκλήρωση της δοκιμασίας που είναι προγραμματισμένη κερδίζουν τα αυτοκόλλητα που χρειάζονται για την συλλογή τους. Ένα μόνο αυτοκόλλητο, το σπάνιο και πολύτιμο, θα μείνει για την τελική φάση του παιχνιδιού με την μεγάλη έκπληξη, πρόκληση και τον Μεγάλο Θησαυρό. Στην περιπέτεια αυτή έρχονται σε επαφή με τους βίους των αγίων που τιμούνται εκεί, την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας και ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, ευαγγελικούς λόγους που εξυπηρετούν την εξέλιξη του παιχνιδιού κ.τ.λ.
Το παιχνίδι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ιδιαίτερη διάθεση των παιδιών για τις συλλογές. Επίσης συνδυάζει την ιδιαίτερη επιθυμία των παιδιών για ολοκλήρωση της συλλογής βρίσκοντας το σπάνιο αυτοκόλλητο, με την ανακάλυψη του Μεγάλου Θησαυρού και τον πνευματικό θησαυρό της θρησκείας μας. Στο τέλος του παιχνιδιού μια μεγάλη ανατροπή και μια έκπληξη περιμένει τους κυνηγούς. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να καταγραφούν και να συζητηθούν κατά την αξιολόγηση του παιχνιδιού η αντίδραση των ομάδων και του κάθε μαθητή ξεχωριστά στην μεγάλη πρόκληση όταν τελειώνει το παιχνίδι με την αποκάλυψη του Μεγάλου Θησαυρού.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερο υλικό στα συνημμένα αρχεία ΕΔΩ.
Το έργο «Ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων στο περιβάλλον του σχολείου (DPVW)» υλοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» από το ίδρυμα Νόησις στο 9ο ΕΠΑΛ Αθηνών.
Δείτε περισσότερα στην Ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από τους συντελεστές του έργου, μαθητές και καθηγητές, στην διεύθυνση https://noticeboard-school.blogspot.com/.
Ο Ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων έχει ήδη εγκατασταθεί και είναι σε πλήρη λειτουργία στο κτίριο του 9ου ΕΠΑΛ Αθήνας, Δράκοντος 4, Ακαδ. Πλάτωνος, Αθήνα.
Έχει τη δυνατότητα να προγραμματίζεται αυτόματα με μηνύματα από ασύρματη σύνδεση μέσω κινητού τηλεφώνου, και ακόμα να δέχεται μηνύματα από την ΔΔΕ της περιοχής ή να μεταδίδει πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος όπως ώρες άφιξης των ΜΜΕ, πρόγνωση καιρού κλπ.
Δείτε τα video από την εφαρμογή:
Κατά τη διάρκεια του διαθεματικού προγράμματος «Μαθαίνω για το διάστημα – STEAM» οι μαθητές του 6ου Νηπ/γείου Βόλου, μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό, videos και βιβλία, έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα και τον άγνωστο κόσμο του διαστήματος. Ενεπλάκησαν σε πολλαπλές δραστηριότητες γλώσσας, μαθηματικών, εικαστικών, ΤΠΕ, μουσικής και φυσικών επιστημών. Μπορείτε να δείτε το αρχείο.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο «The VR Project» – 2/2/2018
Στις 2 Φεβρουαρίου 2018 οι μαθητές των τμημάτων Β4 και Β5 επισκέφτηκαν τους χώρους «εμβυθιστικής» (immersive) Εικονικής Πραγματικότητας του «The VR project». Στόχος η εξοικείωση με τις ποικίλες εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας. Υπεύθυνη Επίσκεψης: κ. Γαρδίκη.
Φωτογραφίες εδώ: https://blogs.sch.gr/1gymvoul/files/2018/02/20180202_100645-768x432.jpg
Μικρό video εδώ: https://www.animaker.com/animo/Pr8Nc94oou5U
Πάντειο πανεπιστήμιο – Στέγη Ιδρύματος Ωνάση – 1/2/2019
Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 οι μαθητές των τμημάτων Β2 και Β3 ξεναγήθηκαν στους χώρους του Παντείου Πανεπιστημίου και ενημερώθηκαν για τις διαφορετικές κατευθύνσεις σπουδών που προσφέρει στους φοιτητές.
Οι μαθητές στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, όπου συμμετείχαν στο διαδραστικό project «Bubble Jam» του Daniel Wetzel, μια παράσταση-πείραμα για τη γενιά που έχει μάθει να επικοινωνεί κυρίως μέσω του Messenger, του Viber και του WhatsApp. Οι μαθητές εξοπλίστηκαν με smartphones συνδεδεμένα με υπολογιστή που ελάμβαναν οδηγίες και ερωτήσεις προσαρμοσμένες στον τρόπο που ενεργούσαν οι συμμετέχοντες, η συμπεριφορά των οποίων καθόρισε την έκβαση του «σεναρίου». Υπεύθυνη Επίσκεψης: Ι. Γαρδίκη
Φωτογραφίες εδώ: https://blogs.sch.gr/1gymvoul/files/2019/02/stegh.gif
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο UTech-Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου – 19/1/18
Την Παρασκευή 19/1/18 οι μαθητές του τμήματος Β2 του σχολείου μας παρακολούθησαν εργαστήρια Ρομποτικής και 3D-printing στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Υπεύθυνη επίσκεψης: κ. Ιωάννα Γαρδίκη.
Φωτογραφίες εδώ: https://blogs.sch.gr/1gymvoul/files/2018/01/ezgif.com-gif-maker.gif
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο UTech-Lab του Ιδρυματος Ευγενίδου – 21/3/2017
Την Τρίτη 21/3/17 οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β3 του σχολείου μας παρακολούθησαν εργαστήρια Animation και 3D-printing στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Δείτε λεπτομέρειες στο video που ακολουθεί. Υπεύθυνη: κ. Γαρδίκη.
Video εδώ: https://video.sch.gr/asset/detail/ypQAbbJNTGWteXfSQiwzxcSD/g1UnJRMWoFMtcK97Wp4oOHHG
Το βίντεο στον ακόλουθο σύνδεσμο παρουσιάζει εκπαιδευτικό υλικό που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας «Euronet 50/50 max» με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον δάσκαλο Ηλία Φαρμάκη. Σχολικό έτος: 2014-2016
https://www.youtube.com/watch?v=xzQgKugC1n8
Η Στ2 τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου παρουσιάζει την ταινία που δημιούργησε στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης με θέμα: «Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, Μνημεία και οδοί της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου». Το βίντεο αυτό αποτελεί προϊόν συνεργασίας των μαθητών της Στ2 τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου και των εκπαιδευτικών Ηλία Φαρμάκη, Μαίρης Σημαντηράκη, Γεωργίας Λιάσσα και Δήμητρας Δημάκη. Σχολικό έτος: 2017-2018
https://www.youtube.com/watch?v=Ehu8GIWhvLw
Η Ε2 τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου παρουσιάζει την ταινία που δημιούργησε στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης με θέμα: «Τα ζώα της θάλασσας». https://www.youtube.com/watch?v=bdds7ngV78c . Σχολικό έτος: 2015-2016
Η Δ2 τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου παρουσιάζει την ταινία που δημιούργησε στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης με θέμα: «Φυτά και ζώα της Κρήτης» με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον δάσκαλο Ηλία Φαρμάκη. Σχολικό έτος: 2015
https://www.youtube.com/watch?v=LXgkPT4sgGI
Η Ε2 τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου στα πλαίσια του μαθήματος των Φυσικών παρουσιάζει το βίντεο με το πείραμα: «Κατασκευή ηλεκτρικού κυκλώματος με διακόπτη» με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον δάσκαλο Ηλία Φαρμάκη. Σχολικό έτος: 2017
https://www.youtube.com/watch?v=i_OUAkyN6b0
Η Δ2 τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου παρουσιάζει την ταινία που δημιούργησε στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης με θέμα: "Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα" με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον δάσκαλο Ηλία Φαρμάκη. Σχολικό έτος: 2015
https://www.youtube.com/watch?v=bIdfip2Cwqw
Η Ε2 τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου παρουσιάζει την ταινία που δημιούργησε στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης με θέμα: "Όχι στη βία" με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον δάσκαλο Ηλία Φαρμάκη. Σχολικό έτος: 2016
https://www.youtube.com/watch?v=N4Qz1uYyuG8
Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε την ηλεκτρονική εφημερίδα «Ουράνιο Τόξο» του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον δάσκαλο Ηλία Φαρμάκη.
Η δραστηριότητα ''Μάζεψε τα μήλα'' που σχεδιάστηκε στα πλαίσια του Europe CodeWeek 2019 πραγματοποιήθηκε στο 7ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, στις 12/11/2019, από την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικό Παπανικολάου Μαρία. Συγκεκριμένα, οργανώθηκε μια δραστηριότητα προγραμματισμού με τη φυσική παρουσία των παιδιών, καθώς στην αρχή της σχολικής χρονιάς τα παιδιά δεν έχουν εξοικειωθεί αρκετά με τη χρήση του beebot. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το αρχείο.