Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ημερομηνία κατάθεσης: 5/10/2018

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

«Ένας κόμπος στη μέση του γαλαξία»

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Νίκος Μαθιουδάκης, Κίρκη Καραλή

ΘΙΑΣΟΣ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ

Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ


ΘΕΑΤΡΟ

Αίθουσα Τέχνης, Κοζάνη

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

50100

24610 24062

Δευτέρα έως Παρασκευή

   Κατόπιν συνεννόησης

   

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ (ναι/όχι)

ΤΟΠΟΣ - ΧΩΡΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ


ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

3 ευρώ


ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

www.dipethekozanis.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ

Τι είναι η φιλία; Τι είναι η αγάπη; Τι είναι ο έρωτας; Γιατί νιώθουμε αυτό ή εκείνο; Γιατί δεν νιώθουμε κάτι; Ερωτήσεις αναπάντητες, που στο μυαλό ενός εφήβου, ίσως να παραμένουν ως ένας κόμπος... στη μέση του γαλαξία. Τρία πρόσωπα αναζητούν την έννοια των συναισθημάτων μέσα σε μια ιστορία εμπνευσμένη, αφενός από το εμβληματικό έργο «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, και αφετέρου από τα πραγματικά γεγονότα της ζωής του συγγραφέα και της τελευταίας του συντρόφου, Κονσουέλο Σουνσίν, συνθέτοντας ένα ιδιότυπο εφηβικό παραμύθι γεμάτο ζωντάνια και νεανικότητα, προκειμένου να επικοινωνήσει με τη φιλοπερίεργη διάθεση των εφήβων. Η καθημερινότητα και η λογοτεχνία, τα πραγματικά ντοκουμέντα και η μυθοπλασία, το κοντινό παρελθόν και το βαθύ μέλλον μπλέκονται για να δημιουργηθεί μια ιστορία που προσπαθεί να «λύσει​» τον κόμπο!

Η παράσταση αναφέρεται στα συναισθήματα των νέων. ​Πώς, αναπτύσσονται στο παρόν και πώς, πιθανότατα να εξελιχθούν στο μέλλον. ​​Τρία πρόσωπα πάνε σχολείο και ταξιδεύουν στον κόσμο των νεανικών συναισθημάτων. 

Οι ηθοποιοί παίρνουν τη θέση έφηβων μαθητών, δημιουργώντας ταύτιση και προκαλώντας το ενδιαφέρον τους, για το πώς θα λειτουργούσαν οι ίδιοι σε μια αντίστοιχη συναισθηματική περίσταση. Πέρα από ζητήματα συναισθημάτων, το έργο αγγίζει ηθικά και κοινωνικά διλήμματα, ενώ συγχρόνως φωτίζει την περίοδο του Μεσοπολέμου· μια περίοδο που οι ρομαντικοί του κόσμου βρίσκονταν σε έξαρση και –αντιστοίχως με τη σημερινή εποχή– οι αξίες σε κρίση.


ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ-ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Κατηγορία Θέατρο

56230076 1024x1024

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

    Ημερομηνία κατάθεσης: 5/ 10/ 2018

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

 Ο ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΖΑΝ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟΥ

ΘΙΑΣΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΘΕΑΤΡΟ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΣΠΑΡΤΗΣ 14,

ΠΛ.ΑΜΕΡΙΚΗΣ

2108673655

1.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΙΝΑ (με συνεννόηση)

2.ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ , 18.00 έως τον Μάιο 2019

3. ΚΥΡΙΑΚΕΣ ,  στις 16.30 μόνο τον Ιαν. &  Φεβ.2019

                           

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ (ναι/όχι)

ΝΑΙ

ΤΟΠΟΣ - ΧΩΡΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΕΙΑ

6944898482

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ , ΠΡΩΙΝΑ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ – Γυμνάσιο/Λύκειο

ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

5 ΕΥΡΩ ΜΑΘΗΤΙΚΟ/ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αλεξάνδρεια, Πολυχώρος τέχνης (www.facebook.com)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ

Η Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ανήκει με κάθε βεβαιότητα στην λόγια δραματουργία του ελληνικού 18ου αιώνα, μεταξύ νεοελληνικού Διαφωτισμού, προεπαναστατικής ατμόσφαιρας  και ίδρυσης του Νεοελληνικού κράτους .

Το έργο της, « Ο Φιλάργυρος» αποτελεί εξαιρετικό δείγμα  μιας εποχής ενώ αγγίζει με προσωπικό, ιδιαίτερο τρόπο  ένα από τα πιο συνηθισμένα μοτίβα στο παγκόσμιο θέατρο, την φιλαργυρία και τις συνέπειές της.

Το ενδιαφέρον μιας σύγχρονης ανάγνωσης αυτού του κειμένου είναι προφανές και πηγάζει από τη διαχρονικότητα της θεματολογίας και της  επεξεργασίας  των βασικών μοτίβων της κωμωδίας, παρόλο που μας χωρίζουν περί τα διακόσια χρόνια από την εποχή που γράφτηκε και σχεδόν άλλα τόσα από το κείμενο του Μολιέρου.Η νεαρή Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου αυτονομείται απολύτως σε σχέση με τα «αρχέτυπα» και σχεδιάζει με τόλμη μια σκοτεινή κατάσταση που δεν αφορά μόνο στον κεντρικό ήρωά της αλλά και στους υπόλοιπους ήρωες του έργου το οποίο διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο. Είναι μια εποχή σκληρή και η Ζάκυνθος βρίσκεται προστατευμένη μεν μακριά από τον τουρκικό ζυγό αλλά εκτεθειμένη σε άλλες ιδιομορφίες. Η τόλμη της δραματουργίας και της δικής της εκδοχής για το τέλος του δυνάστη πατέρα είναι μοναδικά , ενώ φωτίζει με θαυμαστό τρόπο όλα τα πρόσωπα και ιδίως την Μέλουσα, σύζυγο του τσιγκούνη Σέλημου, δημιουργώντας ένα σημαντικό είδος γυναικείας θεατρικής γραφής πολύ νωρίς. Το έργο μας αφορά ιδιαιτέρως τους μαθητές και φοιτητές καθώς προσεγγίζουν πιο ουσιαστικά και βαθιά την εποχή και τη θεματολογία, μελετώντας ένα κείμενο που γράφεται την ίδια περίπου χρονιά με τον Ύμνο στην Ελευθερία και λίγο νωρίτερα από την Γυναίκα της Ζάκυθος από τον συντοπίτη της Μαρτινέγκου και εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό.                                                                                                                                              Ένα στοίχημα που  άπτεται και της εκπαιδευτικής διάστασης του θεάτρου είναι η ιδιαίτερη γλώσσα του κειμένου, δείγμα χρονικής και αισθητικής άποψης μιας καλλιεργημένης  τάξης των επτανήσων και συνάμα ένα παράδειγμα του πλαισίου μέσα στο οποίο έγραψαν και οι άλλοι πιο γνωστοί στο κοινό συγγραφείς  και ποιητές όπως ο Δ.Σολωμός.

Ø  Κυριακάτικο Δίπτυχο

Οι παραστάσεις , τις  Κυριακές  του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2019, θα έχουν δύο μέρη ως εξής:

Το ένα μέρος θα είναι η θεατρική παράσταση « Ο Φιλάργυρος».

Το άλλο μέρος θα είναι μια ανάγνωση με τη μορφή αναλογίου ενός άλλου κειμένου της εποχής όπως π.χ. Η γυναίκα της Ζάκυθος  , Ο Θούριος του Ρήγα κ.ο.κ. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κ.Βάντζος, Γ.Ρουστέμης, Μ.Παπαδημητρίου, Μ.Γιούργος, Α.Ρέτσος κ.ά.

Στη ίδια λογική του Κυριακάτικου Δίπτυχου, μπορεί να παρακολουθεί κάποιος μία διάλεξη όπου ένας επιστήμονας από το χώρο της ιστορίας , της θεωρίας της τέχνης , της θεατρολογίας θα μιλά με αφορμή την εποχή και το κείμενο της Ε.Μουτζάν-Μαρτινέγκου.

Συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι Λέανδρος Πολενάκης, Κατερίνα Καρρά, Άννα Μαυρολέων, Ιωάννα Αθανασάτου , Σταύρος Μποφυλάτος κ.ά.

            Αυτή η δομή μπορεί να οργανωθεί και για παραστάσεις  σχολείων με συνεννόηση .

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ-ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ


Συντελεστές:

Δραματολόγος -Σκηνοθέτης :  Μαρία Φραγκή                                      

Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος:  Άννα Μαχαιριανάκη                            

Συνθέτης :  Χρίστος Τσιαμούλης                            

Φωτιστής : Παναγιώτης Μανούσης

Φωτογραφία: Αναστάσης- Παναγής Μελέτης                        

Παίζουν οι ηθοποιοί :

ΒΑΣΙΛΗΣ  ΒΛΑΧΟΣ , ΗΛΙΑΣ ΓΚΟΓΙΑΝΝΟΣ, Τάσος Ζιάκκας,  Λέοναρντ Θίμο , ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΕΑΣ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΓΚΑ, ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΡΟΝΤΗΡΗ

Κατηγορία Θέατρο

DEPY

 

 

 

 

 

 

 

 

Eκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «ΔΕΠΥ και Χρόνος» της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής-Συγκινητικότητας.

Σάββατο 13-10-2018

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα δείτε εδώ